Brezza della Laguna – värskendav ja mitmepalgeline

02.07.2009
www.santamaria.ee

See Järve Keskuse teisel korrusel asuv peene nimega à la carte kohvik tõmbab ostukeskuse rutiinses interjööris kindlasti tähelepanu oma silmatorkava kujundusega. Meie keskendume siiski toitudele ja erilistele maitsetele, mida mahukast menüüst püüame välja noppida. Kuigi pakutakse ka suurt sushivalikut otsustame seekord jääda euroopalikuma menüü juurde.

Alustuseks võtame Tortufata supi (trühvli püreesupp, 70.-) ja Cevice meetodil küpsetatud kala salati rohkete ürtide ja kookosekastmega (65.-), pearoogadeks valime Kanafilee mango-tomati salsaga (90.-) ja Terve kala otse grillilt magusa ingverikastmega (160.-) ning desserdiks Rumeenia mee-pähklikoogi Pahlava (25.-) ja Magusa focaccia marineeritud puuviljadega (40.-), viimase pärast ettekandja pikka selgitust, et tegu oleks nagu puuviljadega kaetud saiaga.

Kohvikus pole sel hilislõunasel ajal just ülearu palju istujaid, aga toidud tuuakse lauda ikka silmatorkavalt kiiresti, ühele vägev kaanega supikauss, kus toit kaua soe püsib (mis on ka vajalik, sest paneme hiljem tähele, et suure ja avatud ruumi õhuvooludes kipuvad siin toidud kiiresti jahtuma) ja teisele üsna napi eelroa mõõtu salatitaldrik. Supis on ohtralt šampinjoniviile, aga konsistents on pigem kooresupi mõõtu, püreesupi nime teenimiseks võiks ta paksem olla. Tema tugevalt soolakas ning trühvlikreemist saadud jõuline ja eripärane maitse võib nö “keskmise maitsega” harjunut isegi ehmatada.

Cevice meetodil “küpsetatud” tähendab tegelikult laimi- või sidrunimahlas marineerimist. Kui küpsetamine toimub kuumuses, siis toiduvalkude struktuur laguneb ja toiduaine tekstuur muutub. Sidrunhappel on samasugune “küpsetav” efekt, aga ta jätab valgustruktuuri terveks ja toiduaine säilitab oma algse, tugevama tekstuuri. Võte on pärit mehhiko köögist, kus laimimahl täitis nii maitsestaja kui konservandi ülesannet. Salat ise on nagu värskusepomm särtsakate tsitrusemaitseliste kalatükkide, krõmpsuva Rucola salati ja petersellilehtede ja õhetavamaitselise sidruni-kookosekastmega. Hetkeks tundub, et maitset on liigagi palju, aga kogumulje on ikkagi positiivne.

Praed on ilusad ja maitsvad. Pehme ja mahlase, suure kanafileeportsjoni garneeringuks on vaid värskemaitseline mango-laimi kaste ja kulbitäis kerget, lahedat, mitte üleliia teravat salsat. Röstitud kala – meriahven – lesib kuuma ja auravana kõhuli taldrikul, ühel pool portsjon Armeenia päritolu koka oma retsepti järgi valmistatud letšomaitselist salsat, teisel pool kuhi magusaks ja nelgimaitseliseks marineeritud värske kurgi viile.
Kala nokkimine nõuab muidugi tublisti aega ja kannatust – isuäratav toit jõuab lõpuks kahetsusväärselt ära jahtuda.

Mee- ja pähklikook Pahlavi on ettearvatult siirupine ja mesimagus, Magus focaccia marineeritud puuviljadega osutub aga praetaldriku suuruseks pitsapõhjaks, mis kaetud imeõhukeste õunaviilude, siirupiks küpsetatud suhkru ja pealepuistatud kaneelipulbriga. Ehmatus suure koguse üle asendub kiiresti meeldiva elamusega lihtsast, aga koduselt mõnusast küpsetatud õunasaia maitsest ja märkamatult jääbki üle vaid siirupiseid sõrmi limpsida.
Kuna menüüs on hulk võõrapäraste nimedega toite, võiks kaaluda lisakommentaare ühe või teise roa tähenduse kohta. Võib-olla põhjusel, et menüü oli äsja vahetunud (kohvik on avatud mullu septembrist), oli ettekandja selgitusi jagades alatihti täbaras olukorras ja pidi käima köögist aru pärimas.

Igati tervitatav on Brezza della Laguna fusion food kontseptsioon – mitmekülgne valik maailma eri köökide toite. See on koht, kus saab mõistliku hinna ja kiirusega maitsva restoraniroa ega pea leppima ostukeskuste tavapäraselt ühemaitseliste friikartuli, riisi, kana ja soustiga.

Lemmikud:
Cevice meetodil küpsetatud kala salat, Kanafilee mango-tomati salsaga ja Magus focaccia marineeritud puuviljadega.
Brezza della Laguna asub Tallinnas, Pärnu mnt 238, Järve Keskuse teisel korrusel ja on avatud iga päev 10 – 21.
Uudiskirja ilmumise ajal visiitkaardil märgitud veebiaadress www.brezza.ee veel ei töötanud.

Link: http://www.santamaria.ee/uudised/article_id-848

← Tagasi